søndag 11. november 2012

ÅRLIG PSYKIATRISK KONTROLL


 Vi mennesker vet at det er veldig lurt å ta en tur til tannlegen en gang pr år. De av oss som synes tannlegen er litt skummel og liker å late som at vi ikke helt har oversikt over hvor lenge det er siden vi var der, vet veldig godt at det er en innstilling som kort kan beskrives som DUMT. (er dessverre selv en av dem )
Vi tenker også at det ikke er så dumt å ta en generell sjekk hos legen vår en gang iblant. Fordi vi vet at sykdommer kan snike seg på stille og rolig, småting som lett kan kureres kan bli store og skumle.
Men hva med en årlig sjekk hos en terapeut? Mange mener tanken er en amerikanisert greie som ikke er noe vi bør trakte etter. Men hvorfor skal det være noe rarere å sette lupen på vår psykiske helse en sjelden gang iblant enn det at vi ser litt nærmere på vår somatiske helse? Jeg forstår ikke det. Når mennesker blir psykisk syke er det nok sjelden slik at det kommer som lyn fra klar himmel. Det kan nok kanskje oppleves slik for de som opplever det i noen tilfeller, men ser vi mer nøye etter, finner vi i de fleste tilfeller spor tilbake i tid som gjør at vi ser at den gangen da demningen brast, hadde den egentlig vært fylt og fylt i mange år allerede. Dette kunne kanskje ha vært unngått om vi hadde hatt en årlig sjekk hos terapeuten vår. Det gir oss mennesker også en mulighet til i større grad å ta psykisk helse på alvor. Ta den på alvor, ikke bare når vi kjenner på et problem som begynner å vokse oss over hode, men litt hver dag året gjennom. :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar